2020-21 3D και Αυτοματισμοί

Το Θέμα της του project είναι «3d και αυτοματισμοί»

Πληροφορίες

Το έργο που θα υλοποιήσουμε αυτή τη σχολική χρονιά σχετίζεται με 3D εκτυπώσεις και πως μπορούμε στα εκτυπωμένα αντικείμενα να ενσωματώσουμε διάφορους αυτοματισμούς.

Ένα από τα έργα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι η βελτίωση του project που είχαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά με εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτή (δαπάνη Α1) διάφορα στοιχεία. Το project αυτό περιλάμβανε ένα θερμοκήπιο με ένα εργοστάσιο διαλογής - συσκευασίας προϊόντων (μακέτα) το οποίο είχε διάφορους αυτοματισμούς για τις λειτουργίες του.

Επειδή δεν έγινε ο πανελλήνιος διαγωνισμός ρομποτικής την προηγούμενη χρονιά έχουμε πάλι το ίδιο θέμα. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ενσωματώσουμε κάποια μέρη του θερμοκηπίου εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτή. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που βαθμολογείται αλλά δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε την προηγούμενη σχολική χρονιά λόγω έλλειψης εκτυπωτή. Από μία συζήτηση που είχαμε με τους κριτές του διαγωνισμού μας είπαν ότι ως ΕΠΑΛ πρέπει να γίνει το project όσο το δυνατό πιο επαγγελματικό. Με τον εκτυπωτή θα αντικαταστήσουμε κάποια μέρη και θα δημιουργήσουμε κάποια άλλα όπως βάση στήριξης του φωτοβολταϊκού του θερμοκηπίου.

Στο τομέα των αυτοματισμών του θερμοκηπίου σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε αυτοματισμούς όπως να κινείται αυτόματα το φωτοβολταϊκό με βάση τη κίνηση του ήλιου και δυνατότητα σύνδεσης όλων των αυτοματισμών στο διαδίκτυο των πραγμάτων IOT.

Για να υλοποιηθεί εκτός από τις διαδικτυακές συσκευές (δαπάνη Α3), οι οποίες είναι το μέσο για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙΟΤ internet of Things), απαιτούνται και υπολογιστικές μηχανές για την υποστήριξη των αυτοματισμών. Γι' αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε συστοιχία Raspberry Pi (δαπάνη Α2) όπου θα αναλάβει τον έλεγχο ων αυτοματισμών (σερβοκινητήρες, ρελέ, βραχίωνες κ.α.) καθώς και την αποστολή των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Συμμετοχή στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Παρουσίαση του έργου που υλοποιούμε αυτή την σχολική χρονιά το οποίο σχετίζεται με την Κλιματική Αλλαγή και τη χρήση ρομποτικών συστημάτων - αυτοματισμών έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους στην Αγροτική Παραγωγή.

Δείτε την παρουσίαση εδώ:

https://prezi.com/p/9wp3scaqoklj/3d/?present=1

Συγκεκριμένα υλοποιούμε ένα θερμοκήπιο στο οποίο υπάρχουν αυτοματισμοί για το εξαερισμό, για τη σκίαση και για τη θέρμανση το χειμώνα. Επίσης με ρομποτικούς μηχανισμούς πραγματοποιείται συλλογή και στη συνέχεια διαλογή των προϊόντων που παράγονται στο θερμοκήπιο.

Με χρήση 3D εκτυπωτή βελτιώνουμε στοιχεία του project ούτως ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα στα υλικά που χρησιμοποιούμε όσο και βελτίωση της απόδοσης του συστήματος.

  • με solar tracker βελτιστοποιείται η παραγωγή ενέργειας
  • με εξαρτήματα διαλογής έχουμε ακριβώς τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε
  • με διάφορα άλλα εξαρτήματα ολοκληρώνεται επαγγελματικά το project

Απώτερος σκοπός είναι οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να μπορεί να βλέπει την κατάσταση σου θερμοκηπίου μας. (η υλοποίηση περιορίζεται από τους περιορισμούς ασφαλείας του πανελλήνιου σχολικού δικτύου)

Επίσης στόχος είναι να τοποθετηθούν αυτοματισμοί σε ξεχωριστά κουτιά ούτως ώστε να μπορεί να βγει στην αγορά ως προϊόν. Να πάρει δηλαδή ένας αγρότης τους αυτοματισμούς και να τους συνδέσει στο θερμοκήπιό του.

Φωτογραφίες

Video

Συνδεθείτε μαζι μας

Επικοινωνία

Slide